By_H@cKeRo Onursal Üye
Mesaj Sayısı : 164 Yaş : 42 Nerden : her yerden aynı zamanda hicbir yerden İş/Hobiler : yönetici Lakap : By_H@cKeRo Kayıt tarihi : 15/01/09
| Konu: Türkü Sözlüğü Ç Perş. Ocak 29, 2009 2:05 pm | |
| Çağrışmak: Bir ağızdan bağırmak, yaygara etmek. Çal : Ala renk. Çalhandı : Çalkandı Çalhanmah : Çalkanmak. Çallı-çapraz: Çapraz çizgili bir şal deseni. Çalma: 1.Başa sarık gibi bağlanan düz ya da işlemeli kumaş. 2.Çember de denilen baş örtüsü, çetme. Çalmak: Doğmak, vurmak, atmak Çapraz: Eğik olarak birbiriyle kesişen. Çar anasır: Dört unsur , dört temel unsur .(Toprak-su-hava-güneş) Çar hisar: Dört kale burcu. Çar köşe: Dört köşe. Çar: Dört. Çarh: Çark, felek, gök, devreden, dönen. Çar-havuz: Büyük havuz. Çarh-ı devvar: Durmayıp dönen. Çarh-ı gerdun: Dönen çark. (Dönen dünya) Çarh-ı zaman: Dönen zaman, devir. Çar-pare: Dört parça, dört kısım. Çarpaz dağlamak: Çapraz dağlamak. Çarpaz: Çapraz. Çatmak: 1.Yetmek. 2.Üzücü olaylarla karşılaşmak, uğramak. Çekmişem: Çekmişim. Çeper: 1.Engel, çit, kamıştan yapılan çit . 2.Kırık dal ve yaprak kümesi. Çerağ: Mum, çıra. Çeri: Asker. Çetme: İşlemeli baş örtüsü, sırma işlemeli baş örtüsü, çalma. Çevre: Sırma işlemeli baş örtüsü, mendil. Çevrişir: Dönüşür. Çevrüşmek: 1 .Dönüşmek. 2.Devinmek dönmek. Çevrüşüpsen: Dönüşmüşsün, dönmüşsün. Çeyman: Kıl ya da yünden dokunma yamçı, kepenek. Çıham: Çıkayım. Çıhdım: Çıktım. Çıhıp: Çıkmış. Çıhmış: Çıkmış. Çıhsa: Çıksa. Çıra: Çerağ, kandil. Çırağ: Çerağ, kandil, mum, ışık. Çiçeğisen: Çiçeğisin. Çifte hal: Çifte ben. Çimennİ: Çimenli. Çimmek : Yıkanmak. Çin: 1.Çünkü, için. 2.0muz. Çit: Başörtüsü, yemeni. Çiyn : Omuz. Çoh: Çok. Çolp Suyu. Çövre: Çevre Çün: Çünkü. Çüt: Çift. Çüter çüter: Çifter çifter | |
|